Snipperhout BV | info@snipperhout.nl
goedkope en duurzame warmte uit hout
CO2-neutrale warmte uit biomassa

 

 

CO2 neutrale warmte

(Snel)groeiend bos legt CO2 vast, het verbranding van hout brengt in tegenstelling tot fossiele brandstoffen geen extra CO2 in de atmosfeer. Wanneer u hout verbrandt, komt er ook CO2 vrij. Maar bij de verbranding van een boom, komt nagenoeg dezelfde hoeveelheid CO2 vrij die dezelfde boom door middel van fotosynthese heeft opgenomen. Dit betekent dat de verbranding van hout nagenoeg geen extra CO2 afgeeft aan de atmosfeer. Benutting van resthout uit boom- en landschapsonderhoud vormt in geen geval een concurrent voor onze voedselproductie.

 

Verborgen potentie in zuidoost Drenthe

Een gemiddelde Drentse plattelandsgemeente heeft ca. 50.000 straat- en laanbomen; door benutting van de houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud hiervan (2000 ton ofwel 8000 m³ houtsnippers per jaar) kunnen zij zo’n 400.000 m³ aardgas per jaar vervangen door CO2 -neutrale warmte uit houtige biomassa.

Door het regionaal afzetten van houtsnippers zijn de transportafstanden korter dan voorheen. Door deze korte transportafstanden is het verbruik van fossiele brandstoffen lager en de CO2 uitstoot minder. Door de lagere uitstoot neemt ook in de regio de belasting op het milieu af. Met de huidige hoge brandstofprijzen levert deze strategie voor zowel afnemer als leverancier financiële besparingen op. Enerzijds door brandstof besparing en anderzijds door besparingen op de energiekosten.